Er gaat weinig boven een wintersportvakantie. Maar voordat we kunnen genieten van de strakke pistes, is het eerst zaak om veilig op onze bestemming aan te komen. Wat kun je doen om zo goed mogelijk voorbereid op reis te gaan? We zetten wat punten voor je op een rij.

Winterbanden

Winterbanden zijn in veel landen verplicht bij winterse omstandigheden, dus onmisbaar voor de reis naar de pistes. Het lijkt misschien een dure investering, maar dat valt eigenlijk reuze mee. Je spaart immers tegelijkertijd je zomerbanden, waardoor die veel langer meegaan. De enige extra kosten zijn misschien een setje velgen, maar voor een setje stalen velgen betaal je heel weinig. Niet op bezuinigen dus!

Sneeuwkettingen

Ook de sneeuwkettingen moeten in veel gevallen verplicht aanwezig zijn in de auto. Sneeuwkettingen zijn al vanaf een paar tientjes te verkrijgen – prima als je ze alleen koopt omdat het verplicht is. Bedenk van tevoren wel even hoe groot de kans is dat je ze nodig hebt. Het je een vakantiehuisje dat wat afgelegen ligt, dan kan het zomaar gebeuren dat je de sneeuwkettingen daadwerkelijk nodig hebt. En dan had je misschien wel gewenst dat je niet voor de goedkoopste versie had gekozen.

Het is hoe dan ook verstandig om voor je vertrek de sneeuwkettingen een keer te monteren, zodat je niet loopt te prutsen wanneer je in de sneeuw vaststaat. Sneeuwkettingen monteer je natuurlijk altijd op de aangedreven wielen, dat zijn doorgaans de voorwielen.

Bagage en dakkoffers

Een volle auto reageert anders dan een lege auto. Neem niet onnodig veel bagage mee en zorg ervoor dat de zwaarste items zo laag mogelijk komen te liggen. Reis je met een dakkoffer? Gebruik deze dan alleen voor lichte, volumineuze spullen. Denk bijvoorbeeld aan beddengoed en skikleding. Houd de maximale belasting van het dak van de auto, de dakdragers én de dakkoffer in de gaten.

Ruitenvloeistof

Zorg dat het reservoir met ruitenvloeistof gevuld is. Je gebruikt het misschien bijna nooit, maar hoe anders is dat op de Autobahn – waar de pekel het zicht door de voorruit om de paar honderd meter helemaal blokkeert.

Tip: reis op zondag!

Vermijd de hectiek op de zaterdagen. Reis op zondag en begin je vakantie een stuk uitgeruster. Een groot voordeel: op zondag is er bijna geen vrachtverkeer in Duitsland. Bovendien zijn de pistes in de weekenden toch superdruk.