We ontvangen zo nu en dan vragen over het gebruik van een dakkoffer en de bijbehorende regelgeving. We bespreken graag even de meest gestelde vragen:

Maximum snelheid met dakkoffer

Er is voor voertuigen met een dakkoffer geen maximum snelheid vastgelegd in Nederland. In heel Europa overigens niet. Maar voordat je vol gas de Autobahn op knalt is het slim om even de handleiding van de dakkoffer te raadplegen. Vaak wordt hierin wel een adviessnelheid gegeven. Verder is het vooral een kwestie van gezond verstand en doorgaans moet je niet veel harder dan 130 km/uur willen rijden. Heb je zo’n lage aerodynamische skibox zoals de Hapro Nordic 10.8 of de Thule Motion XT Alpine dan kun je daar best nog een 10 tot 15 km  bovenop doen – mits toegestaan en verantwoord uiteraard.

Maximale afmetingen dakkoffer

Het zijn vaak de mensen met compacte hatchbacks die vragen welke dakkoffer op hun auto past. Het liefst nemen ze allemaal de grootst mogelijke koffer om de beperkte ruimte in de auto te compenseren. Je zult echter niet snel een dakkoffer monteren die groter is dan de wetgeving toelaat. Een dakkoffer mag namelijk aan de voorkant gewoon boven het raam uitsteken, maximaal tot aan de voorbumper. Aan de achterkant mag de box zelfs een meter uitsteken. In de praktijk zal dit echter niet snel voorkomen, je wilt immers gewoon je kofferklep normaal kunnen openen.

Het beste kun je gewoon de beschikbare ruimte opmeten:

  • Zet je kofferklep open;
  • bepaal hoever je wilt dat de koffer aan de voorkant boven je voorruit uitsteekt;
  • meet de afstand van dit punt tot de kofferklep: dit is de maximale lengte van jouw dakkoffer;
  • let op: houd wel rekening met de positie van de dakkoffer ten opzichte van de dakdragers.

Bedenk bovendien of je wel echt zo’n grote dakkoffer nodig hebt. Het is namelijk niet zo dat je dat ding helemaal vol kunt stampen met bagage: de maximale belasting van een dakkoffer is beperkt, doorgaans tussen de 50 en 75 kilo. Let bovendien ook op dat je de maximale dakbelasting van jouw auto niet overschrijdt (totaal gewicht van dakdragers, dakkoffer en bagage). Op onze website vind je een collectie van dakkoffers van alle bekende merken en we tonen je direct de beste prijs. Je vind ze hier: dakkoffers.

Heb je ook een vraag? Stel hem hieronder, we helpen je graag verder!