Dakdragers

Als je een dakkoffer op je auto wilt monteren, dan heb je altijd dakdragers nodig. Bovendien kun je dakdragers gebruiken voor het monteren van bijvoorbeeld fietsendragers of ski/snowboard houders. Dakdragers worden overdwars op het dak van je auto bevestigd. Je monteert ze aan de dakrails of op speciale fix points. Heeft je auto een geen dakrails of fix points, dan kun je dakdragers kopen met passende voetensets. Die monteer je tussen de rand van het dak en de portieren.

Dakdragers zijn verkrijgbaar vanaf een paar tientjes, maar er zijn ook duurdere varianten. Het verschil zit hem in de gebruikte materialen en het gemak waarmee je ze monteert. Duurdere varianten zijn bovendien vaak aerodynamisch gevormd, waardoor ze brandstof besparen en minder geluid produceren.

Welke dakdrager je nodig hebt is afhankelijk van je auto. Vul hieronder je kenteken in en je ziet direct welke systemen geschikt zijn voor jouw auto.

Dakdragers voor dakrails

Heeft jouw auto dakrails? Dan heb je dakdragers nodig die hier op passen. Niet alle dakrails hebben dezelfde vorm hebben en er is dus ook geen universele dakdrager die op alle dakrails past. Controleer dus altijd zorgvuldig of een dakdrager op jouw auto past. Let hierbij zowel op het model als het bouwjaar van de auto.

Dakdragers voor auto’s met gesloten dakrails

Bij gesloten dakrails is de rail direct tegen het dak van je auto bevestigd. Je kunt er met je hand niet onderdoor, in tegenstelling tot de open dakrails hierboven. Dit type dakrails wordt ook wel een geïntegreerde dakrails of flushrails genoemd. Er zijn speciale dakdragers beschikbaar die je op een gesloten dakrails kunt monteren. Vul hierboven je kenteken in en zie direct welke dragers geschikt zijn voor jouw auto met geïntegreerde dakrails.

Dakdragers voor auto’s met fixpoints

Er zijn ook veel auto’s die geen zichtbare dakrails hebben, maar wel een bevestigingsmogelijkheid hebben voor dakdragers. Deze zogenaamde fix points zijn bevestigingspunten op het dak van de auto, meestal verscholen onder een klepje. Ook hier geldt dat er een grote variatie is aan systemen, dus controleer goed welke dragers geschikt zijn voor bevestiging op jouw auto. Bij twijfel kun je hierboven dakdragers zoeken op basis van je kenteken – dan zit je altijd goed.

Dakdragers voor auto’s zonder dakrails

Er zijn dakdragers voor vrijwel alle auto’s, dus ook voor auto’s zonder dakrails. Je bevestigt de dragers in dat geval met behulp van speciale passtukken tussen de rand van het dak en het portier. Kijk goed welke dragers op jouw auto passen of zoek hierboven naar dakdragers op basis van jouw kenteken.

Dakdrager van staal of aluminium?

Het verschil tussen stalen en aluminium dakdragers kenmerkt zich in eerste instantie door de prijs: aluminium dakdragers zijn duurder dan dakdragers van staal. Wat zijn verder de verschillen tussen de twee varianten?

  • Dakdragers van aluminium zijn vaak aerodynamisch gevormd. Dit maakt ze zuiniger en stiller.
  • Aluminium roest niet. Uiteraard zijn stalen dakdragers beschermd tegen corrosie, maar deze beschermlaag kan beschadigd raken. Vooral bij de goedkopere merken is dit iets om rekening mee te houden.
  • Aluminium dragers zijn vaak voorzien van een handig T-profiel waarmee je bagageboxen en fietsendragers extra gemakkelijk bevestigt.

Over het algemeen zit er geen verschil in de maximale belasting van de dragers. Lees meer: Dakdragers: staal of aluminium?

Dakdragers op kenteken