Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe dakdragers, zul je ontdekken dat er twee soorten zijn: stalen dakdragers en dragers van aluminium. Wat is het verschil?

Aluminium dakdragers zijn, om te beginnen, duurder dan de varianten van staal. Dit heeft voor een groot deel te maken met de kostprijs van het materiaal. Maar waarom zou je dan toch aluminium dakdragers kopen? Welnu, hierom:

Vormgeving

Aluminium geeft ontwerpers meer mogelijkheden dan staal. Waar stalen dakdragers vaak bestaan uit eenvoudige koker-profielen, hebben dragers van aluminium een fraaier ontwerp en extra functionaliteiten. Alu dragers zijn vaak aerodynamisch vormgegeven. Dit vermindert het brandstofverbruik en het zorgt voor minder geluidsoverlast. Bovendien ziet het er ook gewoon een stuk beter uit. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de Thule wingbar dakdragers.

T-profiel

Vrijwel alle aluminium dakdragers zijn voorzien van een T-profiel. Het T-profiel maakt het bevestigen van bijvoorbeeld dakkoffers en fietsendragers een stuk eenvoudiger. Bovendien heb je geen beugels om de dragers heen zitten, wat het geheel ook weer zuiniger en stiller maakt. Het Hapro T-slot Easy-fit systeem is een goed voorbeeld hiervan (zie video). Dit systeem is te gebruiken met Hapro dakkoffers met Easy-fit systeem, zoals de Hapro Traxer 8.6.

 

Duurzaamheid

Staal heeft de eigenschap dat het kan roesten. Uiteraard zijn dakdragers hiertegen goed beschermd en bij de bekende merken is dit niet iets waar je je zorgen om hoeft te maken. Bij de goedkoopste modellen is het echter wel slim om hier ook even bij stil te staan.

Als het gaat om veiligheid, is er geen verschil tussen aluminium en stalen dakdragers. Alle dragers op de markt zijn uitvoerig getest en goedgekeurd. De maximale belasting van de dragers is bij de meeste merken ook gelijk voor zowel staal als aluminium.

Dakdragers zoeken op kenteken

Vind eenvoudig dakdragers voor jouw auto op basis van je kenteken.