Je ziet ze steeds vaker: bagageboxen die je monteert op de trekhaak van je auto. En niet voor niets, want ze zijn super handig! Deze trekhaak koffers zijn er in verschillende soorten en maten en vrijwel alle grote merken hebben en wel één in hun assortiment.

Voordelen bagagebox op trekhaak

Net als een dakkoffer, geeft een bagagebox je een hoop extra laadruimte. Er zijn echter een paar grote verschillen.

 • Lager brandstofverbruik
  Een dakkoffer of skibox zorgt voor de nodige luchtweerstand. Het brandstofverbruik neemt gemiddeld zo’n 10 tot 15% toe. Een bagagebox heeft veel minder effect op de aerodynamica, omdat deze in de slipstream van de auto wordt geplaatst.
 • Minder geluidsoverlast
  De combinatie van dakdragers en een dakkoffer kan een hoop lawaai produceren als gevolg van rijwind. Vooral bij hogere snelheid. Bij een koffer op je trekhaak heb je hier geen last van. Een stuk relaxter hoor, op de lange rit naar je vakantiebestemming!
 • Eenvoudiger monteren en in- en uitladen
  Het plaatsen en beladen van een dakkoffer vergt de nodige acrobatiek. Vooral bij een hoge auto kun je er soms lastig bij. Een bagagebox op de trekhaak laad je eenvoudig in op stahoogte.
 • Geen snelheidslimiet
  Met een dakkoffer op je dak is het niet heel verstandig om het gas vol open te trekken zodra je de Duitse Autobahn op rijdt. Een bagagebox heeft daarentegen bijna geen invloed op de rijeigenschappen en dus kun je gerust wat extra gas geven. Niettemin zijn wij voorstander van een meer relaxte rijstijl: de vakantie start zodra je de deur achter je dicht trekt. Vanaf dan geen gehaast meer.

Nadelen bagagebox op trekhaak

Zijn er dan nog nadelen te noemen? Een paar:

 • De maximale belasting is afhankelijk van de toegestane kogeldruk op de trekhaak. Ter indicatie: bij een toegestane kogeldruk van 75kg mag de Towbox V3 (38 kg eigen gewicht) maar tot 37 kg gevuld worden. Controleer de toegestane kogeldruk van je trekhaak altijd goed voordat je een bagagebox koopt.
 • Als je auto van zichzelf al wat langer is, kan het lastig zijn om een passende parkeerplek te vinden.
 • De trekhaak is niet meer te gebruiken voor een aanhanger of fietsendrager. Er zijn overigens modellen waarbij je ook nog een fiets kwijt kunt op het platform van de bagagebox.
 • Een bagagebox is niet geschikt voor auto’s zonder trekhaak

Verschillende soorten bagageboxen

Bagageboxen zijn grofweg in te delen in twee categorieën:

Standalone trekhaakbox

Deze units monteer je direct op je trekhaak en zijn voorzien van verlichting en een kentekenplaathouder. Eenvoudig en doorgaans het voordeligst. Het nadeel is dat de unit niet voor andere toepassingen is te gebruiken, zoals wel het geval bij de modulaire bagageboxen. Het merk Towbox levert zulke bagegeboxen. De Towbox V3 is hun nieuwste model.

Modulaire bagagebox

Deze bagageboxen koop je als uitbreiding van (meestal) een fietsendrager. Niet elke fietsendrager is geschikt voor een bagagebox. Wil je in de toekomst misschien een bagagebox kopen, dan is het slim om bij de aankoop van een fietsendrager goed te kijken of deze geschikt is voor een bagagebox. Een voorbeeld van een dergelijke fietsdrager-bagagebox combi is de Thule Backspace XT. Deze is te monteren op de VeloSpace XT 938 (voor 2 fietsen) en VeloSpace XT 939 (voor 3 fietsen) van Thule. Een combinatie van fietsendrager met een bagagebox is doorgaans iets duurder, maar je kunt er vervolgens wel meer mee doen.